По повод Тодоровден капанците от Садина подариха...

14.03.2014 12:37

По повод Тодоровден днес в Клуба на Народния представител в парламента беше представен древен обичай от Капанския регион и по-точно от село Садина. По този повод на Явор Куюмджиев, депутат от Коалиция за България и зам.-председател на Комисията по енергетика в НС, беше връчено първото българско знаме - конската опашка.

„Всяка година на Тодоровден този символ се връчва на победителя в традиционните надбягвания с коне. Тази година жителите на селото решиха да я подарят на мен с послание за единство и разбирателство в Народното събрание. Благодаря им от сърце и обещавам, че ще оправдая доверието им. Връчването на знамето беше извършено в сградата на парламента, пред портрета на Хан Кубрат, което засили символиката и емоцията на ритуала“, сподели търговищкият депутат.

Село Садина, 
най-българското село в България - капанци, обичащи,пазещи и незабравящи родното си място и традициите. Село Садина е скрито в пазвите на нагънатия терен между Разград и Русе, по поречието на река “Малки Лом” ,закътано в чернозема на Лудогорието. Садина е едно от малкото запазили самобитността си капански села, със богато минало и съхранени традици. Населението на село Садина е изцяло християнско и изповядва източното православие. Традициите и културният живот в селото се поддържат от читалището.
 Намерете ни във Facebook