Ансамбъл за афтентичен фолклор "Капанци"

 

 Ансамбъл “Капанци” е основан през 1959г, като самодеен танцов състав за обработен и изворен фолклор. Първите участия на колектива са в регионални прегледи и конкурси: прегледи на читалищната самодейност,фестивал ”Варненско лято” Националните фолклорни събори в Копривщица и други. Хореографи на ансамбъла са били г-жа Стела Димова и г-н Симеон Симеонов – тогавашен ръководител на ансамбъл “Мизия” гр. Търговище. 

Първото международно участие на ансамбъла е през 1971г. на фолклорен фестивал в гр.Търговище, Румъния. 

 През деветдесетте години ансамбъла се обособява като група за изворен фолклор, пресъздаващ традиционни обичаи на капанците. През 1998 г. обреда “Капанска сватба” е представен в гр. Годжихан, Сърбия. 

 Ансамбълът е носител на Дипломи за участия във всички Национални събори в Копривщица. В Старопланинския събор “Балкан фолк” участват през 1998, 1999, 2000г, 2009г. От 2001 до 2004г.ансамбълът не функционира. През 2004г.групата се събира отново, като са привлечени и нови самодейци. Взето е решение групата да се формира като Ансамбъл за автентичен фолклор. 

 Участниците са 33, на възраст от 15 до 60 години разделени на три групи: певческа група – 16 участници с ръководител Василка Петрова; танцов състав – 14 участници/ мъже и жени/ с ръководител Недялка Минева; оркестър – 3 гайда, гъдулка и тъпан с ръководител Георги Георгиев.  Основен консултант на ансамбъла беше фолклориста Митко Иванов, преподавател по етнография в Нов Български Университет, той почина на 22.04.2009г. В репертоара са включени постановките – “Коледа”, “Гергьовден”, “Капанска сватба”, “Великден”, местни автентични песни и танци – Саджек, Право капанско хоро, Трите пъти, Дребничката и други.

 Костюмите на участниците са изцяло автентични от преди 80 – 100 години. Разнообразните носии и реквизит, състоящ се от предмети на бита на капанците и приемствеността между поколенията по време на изпълненията, правят ансамбъла уникален и атрактивен.

Село Садина, 
най-българското село в България - капанци, обичащи,пазещи и незабравящи родното си място и традициите. Село Садина е скрито в пазвите на нагънатия терен между Разград и Русе, по поречието на река “Малки Лом” ,закътано в чернозема на Лудогорието. Садина е едно от малкото запазили самобитността си капански села, със богато минало и съхранени традици. Населението на село Садина е изцяло християнско и изповядва източното православие. Традициите и културният живот в селото се поддържат от читалището.
 Намерете ни във Facebook